Wydajna wędzarnia elektryczna

Wydajna wędzarnia elektryczna

Od tysięcy lat ludzkość używa dymu do konserwowania produktów przeznaczonych do spożycia. Dym jest w stanie sprawić, że zarówno mięso jak i sery czy ryby są w stanie leżeć w spiżarniach przez bardzo długi czas. Obecnie jednak nie buduje się już takich wędzarni jak w przeszłości. Coraz częściej stawia się na nowoczesne rozwiązania oparte o elektryczność.

Nowoczesne wersje wędzarni

wędzarnia borniakWędzenie najczęściej kojarzy nam się z produkcją wędlin. Jednak wędzarnie używane są również w przypadku produkcji najróżniejszych gatunków sera. Dym z wędzarni świetnie konserwuje również ryby. Przez długie lata wędzenie odbywało się w sposób tradycyjny. Używano do tego celu wędzarni wybudowanej w pobliżu miejsca produkcji. Taka wędzarnia wymagała jednak sporo uwagi by mogła zostać użyta. Przede wszystkim konieczne było takie jej skonstruowanie by droga jaką przebywa dym była odpowiednia. Obecnie bardzo często korzysta się z wędzarni elektrycznych. Przykładem może być tutaj wędzarnia Borniak, która ostatnimi czasy zdobywa niezwykle dużą popularność. Sprzęt ten opiera się o generator dymu, który wytwarzany jest ze zrębków drzewnych. W tym wypadku nie dochodzi jednak do powstawania ognia. Zrębki są jedynie rozżarzone dzięki czemu nie ma ryzyka pożaru. Takie wolne spalanie doprowadza natomiast do generowania bardzo dużej ilości dymu, który przecież w tym wypadku jest najważniejszy. Dlatego często wędzarnie elektryczne okazują się skuteczniejsze od tych tradycyjnych.

Na dzień dzisiejszy wędzarnie elektryczne zakupić możemy w różnych marketach. Jeśli jednak nie uda nam się ich tam znaleźć to z całą pewnością znajdziemy je w Internecie. Mnóstwo firm sprzedaje swoje wędzarnie drogą elektroniczną. W wielu przypadkach nie ma nawet konieczności opłacania wysyłki ponieważ jest ona pokrywana przez sprzedawcę.

Close Menu